Het draait allemaal om de specerijen. Zorg ervoor dat ze vers zijn!
Dit speculaasrecept verschilt niet zoveel van het oorspronkelijke recept dat we al jaren gebruiken. De grootste verandering is de toevoeging van een klein beetje extra karnemelk en wat extra bakpoeder.
Het belangrijkste ingrediënt dat zorgt voor het succes van dit koekje is de speltbloem. Ik gebruik fijne speltbloem en geen spelt volkorenmeel. Natuurlijk kun je ook volkorenmeel gebruiken maar dat geeft echt een ander resultaat qua textuur en smaak.
Amandelen en speculaas zijn een klassieke combinatie. De toevoeging van gekonfijte sinaasappelschil is iets wat je niet zo vaak ziet. Ik kwam het een tijdje geleden tegen en besloot om het ook met deze spelt-speculaasjes te combineren. De bittere sinaasappel werkt heel goed samen met de specerijen en amandelen. Zorg er wel voor de gekonfijte schil zo fijn mogelijk te snipperen. Op deze manier krijg je de juiste mix van de lekkere speculaassmaak met een vleug sinaasappel en gaat deze niet overheersen.
Natuurlijk kun je ook het recept ook maken zonder de geschaafde amandelen en gekonfijte sinaasappel .
Happy baking!
Ingrediënten voor het speculaasdeeg
175 g speltbloem
75 g boter op kamertemperatuur
95 g gele basterdsuiker
7 g / 2 tls bakpoeder
3 g / 1/2 tl baksoda
25 g karnemelk
2.5 tsps / 7 g speculaaskruiden
twee snufjes zout
Geschaafde amandelen
Zeer fijn gesneden gekonfijte sinaasappel
Rijstebloem voor de vormpjes
Verwarm de oven voor op 165º C (conventionele stand, dus geen heteluchtoven).
Zeef de bloem samen met het bakpoeder, baksoda, zout, specerijen en voeg de zeer fijn gesneden of geschaafde sinaasappelschilstukjes toe.
NB: Je kunt de baksoda ook weglaten. Toevoegen betekent een wat brosser koekje, zonder de soda worden de speculaasjes wat harder en knapperiger.
Combineer de boter en suiker. Voeg vervolgens de karnemelk toe en klop tot je een glad mengsel hebt. Voeg nu het bloemmengsel toe en kneed het geheel snel tot een bal. Druk de bal tot een schijf, wikkel in folie en laat ten minste 30 minuten rusten in de koelkast. Je kunt dit deeg ook een dag van tevoren maken zodat de ingrediënten goed de kans krijgen met elkaar te versmelten. Doordat speltbloem weinig gluten bevat krijg je met dit deeg ook na het lange rusten nog steeds knapperige koekjes.
Neem het deeg uit de koelkast. Bestrooi je speculaasplankje met wat rijstebloem. Druk het deeg stevig aan en snijd het overtollige deeg er met een zeer scherp mes af (zie foto’s). Nu kun je de plank met een klap omkeren en de koekjes op de bakplaat leggen. Gaat dit niet helemaal vanzelf, haal de speculaasjes er dan voorzichtig uit met behulp van een mes en/of begeleidt ze verder met je vinger. Je kunt nu de geschaafde amandelen toevoegen door de onderkant van het speculaasje in de amandelen te drukken. Leg de koekjes met de amandelkant naar beneden op de bakplaat.
Bak in de oven ongeveer 14-16minuten in de voorverwarmde oven. Alle ovens zijn anders, dus het kan zijn dat je baktijden en oventemperatuur iets moeten afwijken om voor jou het beste resultaat te krijgen. Haal de speculaasjes uit de oven en laat ze een paar minuten op de plaat afkoelen. Zodra ze stevig genoeg zijn verplaats je ze naar een rooster om helemaal af te koelen.
Alisa Cohen says
Ik heb deze een paar keer gemaakt, maar ze waren een teleurstelling. Ik woon ik de VS, en een vriendin had speciaal voor mij het speculaasplankje uit Nl. meegebracht. Ten eerste was het ontzettend lastig om de koekjes uit de vorm te krijgen. Ze bleven maar plakken. Ten tweede rezen de koekjes, zodat ik helemaal geen reliëf meer in het koekje had, maar gewoon een plat bruin koekje. Ik heb het ook zonder baksoda geprobeerd, maar het maakte geen verschil. Heel jammer!
Weekend Bakers says
Hallo Alisa,
Ik herinner mij de eerste keer dat ik speculaasjes uit een nieuw plankje probeerde te krijgen dus ik leef met je mee! Plankjes gaan beter werken naarmate ze ouder en vaker gebruikt worden. En zoals met elk recept is het (vooral als je het hebt over andere landen en dus andere bloem en ingrediënten) zaak het aan te passen naar de omstandigheden. Het plakken geeft aan dat je minder vocht moet toevoegen dan ik met mijn bloem die ik gebruik. Daarnaast kan het ook zijn dat jouw boter meer vocht en minder vet bevat dan de boter hier in Nederland. Wat je nog kunt proberen is de verhouding suiker en boter iets aan te passen (iets meer suiker en iets minder boter, richting gelijke delen) zodat het koekje wat steviger wordt en ook daardoor minder uitloopt.
Hopelijk heb je hier wat aan en wil je het nog een keer proberen!
Happy baking,
Marieke