Het voelt geweldig om een recept te beheersen en keer op keer hetzelfde goede resultaat te krijgen…
Je hebt je meest fantastische brood ooit gebakken! Iedereen smult ervan en prijst je de hemel in. Volgende week ga je het zeker weer bakken. Maar … dit brood pakt ineens anders uit. Het is niet zo goed gerezen, het mist een beetje zout en waar zijn die grote gaten van vorige week? Als je wilt dat je favoriete recepten elke keer werken, zijn er een aantal eenvoudige stappen die je kunt nemen om het perfecte brood keer op keer te bakken. Hier zijn enkele tips die voor ons heel goed werken. Ze hebben onze bakresultaten aanzienlijk verbeterd.
Vergeet niet dat het maken van brood een exacte wetenschap is. Als je goede bakresultaten wilt reproduceren, moet je je ingrediënten afwegen en dingen opschrijven!
- Lees voor je begint het hele recept zorgvuldig door en zet alles wat je nodig hebt op zijn plaats, zodat je prettig kunt werken.
- Schaf een mooi ‘broodschriftje’ aan en maak aantekeningen. Schrijf de exacte bedragen, data, tijden en temperaturen op (omgeving, oven, water en deeg) elke keer dat je bakt. Wij maken gebruik van een digitale thermometer om water en deeg te meten. Maak aantekeningen over hoe elke stap uitpakte en hoe iets de volgende keer kan worden verbeterd. Houd bij wat werkt en wat niet.
- Weeg je ingrediënten zorgvuldig af en houdt bij welke hoeveelheid water je elke keer te gebruikt. Vooral bij het kopen van een nieuwe zak meel, kan er verschil zijn in die zin dat het meer of minder water absorbeert dan de vorige zak.
- Zelfs verschillende merken (en vooral kwaliteiten) van hetzelfde type meel kunnen dramatische verschillen in resultaat geven.
- Voor het wegen van kleine hoeveelheden gist en zout is een kleine precisieweegschaal een grote hulp. Handig als je precies 0,2 gram gist wilt toevoegen aan je voordeeg bijvoorbeeld.
- Het weer en vooral de temperatuur in de bakruimte speelt een belangrijke rol bij het eindresultaat. Je kunt je deeg helpen door het aanpassen van de temperatuur van het water dat je gebruikt om een consistente deegtemperatuur te krijgen (voor de meeste recepten van ons is dit 24 ºC).
- Weeg je water en gebruik liever geen maatbeker waarbij je aan de zijkant van de beker de milliliters afleest. Wegen is veel nauwkeuriger. En voor de goede orde: 1 ml water is gelijk aan 1 gram water.
- Koop één of meer timers die je eraan herinneren dat de volgende fase van je bakproces is aangebroken. Op deze manier kun je je deeg of brood niet vergeten.
- Als je een recept hebt geperfectioneerd, maak er dan een document van en print dit op papier, zodat je deze versie bij de hand hebt als je perfecte basis.
- Houd de printversie van je recept, samen met een pen, in de buurt van je werkblad, zodat je aantekeningen kunt maken als je verder gaat. Denk niet dat je het later allemaal wel noteert, want je zult zeer waarschijnlijk vergeten zijn of het nu 5 of 10 ml extra water was, of 42 of 44 minuten baktijd!
- Het oefenen met bakkerspercentages helpt om de samenstelling van deeg beter te begrijpen, en helpt bij het nauwkeurig aanpassen van recepten (met dank aan Anton).
Als je nog meer tips hebt, die voor jou goed werken, zouden we ze graag horen en delen op deze pagina!
Trudy says
Hallo, ik zou graag willen leren hoe ik een goede zuurdesemstarter moet maken en hoe deze te verzorgen.
Weekend Bakers says
Hallo Trudy,
We hopen onze Engelse instructies snel ook in het Nederlands te hebben:
www.weekendbakery.com/posts…asy-steps/
Hugo says
Per toeval loop ik tegen twee zaken aan.
Gewoon brood bakken lukte me haast nooit geweldig. Ik had een simpele kneedmachine en liet die het werk doen, want ik heb meestal meer te doen. Onlangs kocht ik een zwaardere machine en de deeghaak daarvan was een simpele ‘vinger’ met aan het einde een korte maar scherpe kromming.
Verdorie, nu heb ik ineens fantastisch deeg; gluten, rijzen, bakken, alles goed.
Bij nadere inspectie was de deeghaak van de simpele machine erg ver doorgebogen en het uiteinde had de vorm van een vliegtuig vleugel. De draairichting was echter dat de ‘scherpe’ kant voorop ging. Mijn conclusie is dan ook dat mijn deeg nooit lukte omdat de gluten continu werden doorgesneden.
Tweede zaak waar ik tegenaan liep was het volgende. De rijstijd was om en mijn deeg was al een champignon kop aan het vormen. Ik was de tijd vergeten en sorry, ook om een foto te maken. Ik wilde de broden in de oven schuiven en toen viel de netspanning af. Ik woon in Thailand en dan gebeurt zoiets wel vaker. De broden dreigden over de rand te rijzen en te mislukken. Dan maar de koppen terug geduwd waardoor de zaak gedeeltelijk inzakte. Het rijzen ging echter gewoon door en ik moest de koppen zelfs nog een tweede keer terug duwen.
Uiteindelijk na behoorlijk lange tijd was er weer netspanning. De oven op 250 C voorverwarmd en de broden erin. Eindresultaat was om mee weg te lopen. Waarschijnlijk door het lange rijsproces was de smaak van het brood super; de korst heerlijk knapperig. Een beetje baguette achtig.
Ik maak me nu dus geen zorgen meer om het rijsproces. Laat maar lekker gaan.
Eind rijs doe ik in de oven met een speciaal programma; 40 C met vocht. Dan broden eruit en oven op 250 C voorverwarmen. Broden rijzen lekker door. Broden weer erin en temperatuur naar 220C. 40 minuten….Super.
Weekend Bakers says
Hallo Hugo,
Dank voor je leuke comment. Je maakt echt het beste van de omstandigheden waar je in zit, een hele uitdaging maar zo te lezen met goed resultaat.
Nog heel veel bakplezier in het verre Thailand en groeten uit een heel koud Holland,
Ed & Marieke