Al tijden zijn we het thuis pizza bakken aan het perfectioneren. We hebben zelfs bij de aanschaf van een nieuwe oven gekozen voor een exemplaar dat tot 300 graden kan, zodat we genoeg warmte zouden ontwikkelen voor een mooie authentieke bodem. Hoewel het allemaal heel smakelijk was (met verse ingrediënten kom je ook heel ver), waren we toch nog niet tevreden. We wisten wel dat we hetgeen we in Positano uit de houtoven hadden geproefd niet zouden evenaren, maar we wilden wel zo dicht mogelijk bij het vuur komen. Op een avond zien we op een foute Duitse kookzender een ‘infomercial’ over een pizzaoven voor thuis. Om een lang verhaal kort te maken: Wij, die nooit iets via de tv bestellen, hebben dat ook nu niet gedaan, maar… we zijn wel op zoek gegaan naar die pizzaoven en vonden hem bij…. voor 59 euro! Wat ons namelijk intrigeerde was dat die korst zo mooi werd.
En het goede nieuws is dat het ook werkelijk zo is. Op de foto zie je een van onze eerste resultaten. Omdat je bakt op een steen met gloeispiralen aan onder en bovenkant (het is eigenlijk een heel eenvoudig ding) krijg je heel direkt veel warmte bij de pizza en bij vaker gebruik ook steeds meer smaak in de korst. Wij hebben dus geen spijt van ‘onze Alfredo’.
Een kleine update:
In de Alfredo manual staat dat je hem moet opwarmen op stand 1 en dan de pizza moet bakken op stand 2. Dat werkt niet goed. Ik warm hem op stand 2 voor 15 a 20 minuten en als ik de pizza ga bedekken met saus dan zet ik de Alfredo op stand 3. Dan zijn net de bovenste gloeispiralen weer rood gloeiend als de pizza erin gaat voor het beste resultaat!
Je krijgt alleen de mooie bubbels in het deeg als de bovenste gloeispiraal (bijna) rood gloeiend is. Echter als je hem de hele tijd op stand 3 zet dan wordt de steen te warm waardoor je deeg verbrand aan de onderkant. Het is een beetje balanceren tussen te warm en net goed. Op deze manier is je pizza klaar in 4 a 5 minuten. Na 3 minuten draai ik de pizza een kwart slag omdat de bovenste gloeispiraal op 1 plek (bij het bevestigingspunt) niet compleet het deeg bakt. Na het bakken van je pizza zet je hem weer op stand 2 tijdens het eten van je pizza!
Een goed pizzadeeg
De kwaliteit en smaak van je pizzabodem of korst wordt sterk verbeterd als je werkt met een zogenaamd voordeegje. Dit voordeeg maak je ook een dag (24 uur) van tevoren. Voor pizzadeeg kun je als voordeeg het beste een ‘Poolish’ maken. Dit is een vrij vochtig mengsel van bloem, water en een beetje gist (geen zout!) dat je de volgende dag aan de rest van je deeg toevoegt (waar je dan wel zout bij doet). De verhouding van het voordeeg is 100 bloem, 100 water en 0,3 gram instant gist (een heel klein beetje dus). Dit roer je door elkaar en zet je afgedekt weg in een warme tochtvrije ruimte voor 6 tot 8 uur.
Ik gebruik voor het uiteindelijke deeg naast het voordeeg nog 250 gram bloem, 8.5 gram zeezout, 5 gram instant gist en genoeg lauw water om een mooi soepel deeg te krijgen (120 gram is de juiste hoeveelheid bij de bloem die wij gebruiken), en eventueel een scheut olijfolie. Ik kneed alles in de staande mixer voor ongeveer 8 minuten (met de hand wat langer, 15 minuten). Daarna maak ik 4 bolletjes van gelijk gewicht en laat deze op een warme plek een uurtje rijzen (een dichte oven is een goede plek!). Het uitrollen van het deeg is weer een verhaal apart. Dat is al doende leert men, niet te dun en niet te dik. Gewoon vaak doen. Ik doe het vooralsnog met de deegroller, een echte pizzabakker kan het prachtig met de hand natuurlijk.
Lous says
Het zal aan mij liggen maar nergens vind ik een Alfredo pizza oventje voor 59,00 Waar komt die van jullie vandaan?
Weekend Bakers says
Hallo Lous,
Vele jaren geleden (ergens voor 2007) hebben we hem gekocht bij de Kijkshop. Er zijn nu andere Bestron pizza oventjes maar het verschil met die van ons is dat dit oude model tot 300 – 350 C gaat en de nieuwe modellen een vorm van beveiliging (door wetgeving) hebben en deze hogere temperaturen niet meer mogen halen. Dan zijn er weer mensen (hebben wij vernomen) die de thermostaat aanpassen waardoor hij weer een hogere temperatuur kan halen.
Tegenwoordig bakken wij in de Roccbox (zie: www.weekendbakery.com/posts…re-begins/)
Deze doet het geweldig maar is alleen voor buiten gebruik en kost ook meer dan 500 euro.
Hopelijk heb je toch wat aan deze informatie en vind je de ideale oven tegen de ideale prijs!
Karin says
Hallo Ed en Marieke
Misschien zie ik het over het hoofd maar hoeveel voordeeg gebruiken jullie op het pizza recept met 250 gram bloem, 8,5 gram zeezout, 5 gram instant gist en ca 120 gram lauw water?
Dank je wel alvast voor jullie reactie
Hartelijke groet
Karin
Weekend Bakers says
Hallo Karin,
Dat staat erboven: De verhouding van het voordeeg is 100 bloem, 100 water en 0,3 gram instant gist (een heel klein beetje dus). Dit roer je door elkaar en zet je afgedekt weg in een warme tochtvrije ruimte voor 6 tot 8 uur.
Dit voeg je toe aan het hoofddeeg met die 250 bloem.
Maar we hebben sinds een aantal weken ons nieuwe recept online staan dat zeker de moeite waard is om te maken en zelfs nog wat praktischer dan dit bovenstaande recept. Vooralsnog in het Engels, maar hopelijk is dat geen probleem:
www.weekendbakery.com/posts…gh-recipe/
Veel pizza-bakplezier!
PIZZAJOLLY says
Misschien leuk als upgrade naar nog lekkerdere pizza’s deze zomer 🙂 Met de echte “houtoven smaak” die je uit Italië kent.