Bladerdeeg maken, kunnen we dat zelf? Ja, dat kunnen we!
Click here for English version
Snel bladerdeeg zou je dit kunnen noemen. De Engelsen noemen het ‘rough puff pastry’, de Fransen ‘feuilletage minute’. Een geweldig deeg om in je arsenaal te hebben. Het rijst iets minder dan klassiek gemaakt bladerdeeg (een kleine 75%) maar het is zo snel en makkelijk te maken en het resultaat is zoveel smakelijker en verser dan de uitgedroogde supermarkt-plakjes, dat je al snel om bent. De mogelijkheden voor verwerking zijn legio. Denk niet alleen aan appelflappen en -bollen, maar ook aan clafoutis, saucijzenbroodjes (met appel!) pasteibakjes en gevulde pasteien, kaasstengels, vruchtentaartjes, krakelingen et cetera. Denk erom dat je wel echte en verse roomboter gebruikt voor het beste resultaat en de lekkerste smaak!
Ingrediënten voor het snelle bladerdeeg
250 g tarwebloem
250 g verse roomboter
+/-125 ml ijskoud water
1/2 tl zeezout (ruim 4 gram)
Recept voor het snelle bladerdeeg
Zet het benodigde water voor je begint alvast in de vriezer, zodat het echt ijskoud is. Weeg nu de overige ingrediënten. Doe de bloem, samen met het zout in een grote kom en meng even. Snijdt de boter in blokjes en voeg toe aan de bloem. Meng met je vingertoppen de boter door de bloem. Meng net zo lang tot het mengsel op broodkruim begint te lijken maar stop op het moment dat er nog genoeg kleine klontjes boter zichtbaar zijn. Haal het ijskoude water uit de vriezer en voeg het bij het boter- bloemmengsel (houd wat water achter en zie of je alles nodig hebt, afhankelijk van de bloem die je gebruikt neemt deze meer of minder water op). Roer eerst met bijvoorbeeld de achterkant van een botermes en breng het deeg dan met je (koele) hand verder samen tot een bal. Wikkel in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Daarna rol je het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van maximaal 5 mm dik en vouw de lap in de lengte in drieën, breng eerst de bovenste helft naar het midden en vouw daar de onderste helft weer overheen. Draai het deeg nu een kwart slag en rol opnieuw uit tot een rechthoek. Vouw weer in drieën en wikkel weer in folie om nog eens 30 minuten in de koelkast te laten rusten.
Neem het deeg weer uit de koelkast en rol het wederom uit tot een rechthoek, vouw het in drieën en draai het een kwartslag. Rol wederom uit tot een rechthoek. Ik houd hierbij een dikte aan van ongeveer 3 mm. Dit is ook afhankelijk van waarvoor je het wilt gaan gebruiken. Te dik deeg zal misschien niet zo mooi garen, vooral als je het met vulling gebruikt. Vouw de deegplak weer in drieën. Laat het deeg nog 20 tot 30 minuten rusten in de koelkast. Je bladerdeeg is nu klaar voor gebruik.
Wat je ook gaat maken, je deeg wordt het mooiste met een laklaagje van los geklopt ei. Voeg een klein scheutje water aan het ei toe voordat je het los klopt, dat smeert egaler uit met een kwastje.
Je kunt het bladerdeeg maximaal 2 dagen, goed verpakt, in de koelkast bewaren. Je kunt het ook invriezen, het blijft dan minimaal 4 weken goed. Als je het wilt gaan gebruiken, leg het dan de nacht van tevoren in de koelkast.
NB: Zelf vind ik de aangegeven hoeveelheid deeg in dit recept een fijne hoeveelheid om mee te werken. Veel recepten gaan uit van 500 gram bloem, de dubbele hoeveelheid dus. Ik maak liever wat vaker een kleinere, verse hoeveelheid. Het ligt ook aan je eigen rol- en snijkunsten hoeveel je uit zo’n lap deeg kunt halen.
Carla says
Als je een pakje roomboter uit de koelkast haalt dan kun je met een kaaschaaf heel gemakkelijk plakken boter maken . Ik doe laag bloem op het aanrecht en leg daar plakken boter over en daarna weer bloem en herhaal dit een paar keer. Daarna met de roller erover. Dubbel vouwen en laten rusten in koelkast. Nog een tip: Voor je begint, op het aanrecht paar ijs klontjes leggen ( 10 minuten ) , daarna droog maken zo heb je een koel aanrecht.
Weekend Bakers says
Hallo Carla,
Dankjewel voor deze fantastische tips die ik zeker nog niet eerder gehoord had! Ik kreeg een keer de tip om voor Amerikaanse biscuits de boter te raspen, maar het resultaat werd te fijn en ik was een behoorlijke tijd aan het raspen. De kaasrasp met plakken klinkt voor dit recept als een geweldig goed en snel idee. Ik ga het zeker ook proberen.
Een heel mooi (bak) weekend!
Marieke
Fransje Kemper says
Wordt er niet teveel water voorgeschreven? Mijn bladerdeeg werd zo nat.
Weekend Bakers says
Hallo Fransje,
Het kan zo zijn dat de bloem die je gebruikt wat minder water opneemt dan de tarwebloem die wij gebruiken voor dit recept, waar nog wat vezeltjes in zitten. Er kan verschil zitten in vochtopname tussen de soorten en ook merken. Je moet als bakker zelf altijd even kijken hoe het gaat met het toevoegen van vocht en of er iets meer of iets minder bij moet. Je kunt tijdens het toeren wel wat extra bloem gebruiken maar je moet altijd oppassen dat dit niet te veel wordt omdat je dan geen mooi gebladerd eindresultaat krijgt.
Succes ermee!
Engelien v Zandwijk says
hallo,
Moet je zelf rijzend bakmeel hebben of gewoon tarwebloem zonder gist???
MVG
Engelien
Weekend Bakers says
Hallo Engelien,
Gewoon tarwebloem gebruiken, patentbloem kan ook, verder heb je voor dit recept geen bakpoeder of gist nodig.
Het is heel leuk om te doen en het smaakt heerlijk.
Happy baking,
Marieke
Sonja ijlstra says
En op hoeveel graden en hoe lang in de oven????
Weekend Bakers says
Hallo Sonja,
Dat ligt eraan wat je met het bladerdeeg gaat maken. Als je appelflappen maakt zet je de oven op 220 graden conventionele stand (hetelucht 190 tot 200) en zijn ze in 15 tot 20 minuten klaar (afhankelijk van je oven want alle ovens zijn anders en ze kunnen behoorlijk afwijken van elkaar). Appelbollen duren weer iets langer.
Happy baking!